研究業績
2025年
“嚥下困難者食品の基準”に適合する,渋ガキを主材料とした レシピの提案 ~エスプーマ(泡沫)のテクスチャーと嚥下調整食~
島根大学人間科学部紀要 (8) 81-91 2025年3月
異なる天候の背景画像がヒトの温熱感に及ぼす心理的な影響
日本家政学会誌 76 (3) 125-139 2025年3月
Effect of Collagen Peptide and Polysaccharide Combination on Astringency Elimination, Appearance, and Syneresis in Persimmon Paste
Processes 13 (2) 438-438 2025年2月
Effects of Substituting Wheat with Waxy Barley Bran Flour on Physical Properties, Health Functionality, and Sensory Characteristics of Noodles
Foods 14 (3) 436-436 2025年1月
Effects of Low-Allergen Wheat and Bayberry Leaf on Wheat Bread: A Comparison with Commercial Wheat
Foods 14 (3) 364-364 2025年1月
被服の色彩によって受ける心理的な温熱感に対する光照射実験による物理的な検証
日本家政学会誌 76 2025年1月
Research on the development of cultivation and processing technologies aimed at improving the functionality of horticultural crops
Japan Association of Food Preservation Scientists 51 (1) 23-28 2025年1月
2024年
Physical Properties, Health Functionality, and Sensory Evaluation of Bread with the Unused Parts of Waxy Barley
Applied Sciences 14 (24) 11730-11730 2024年12月
Effect of Addition of Tannin Extract from Underutilized Resources on Allergenic Proteins, Color and Textural Properties of Egg White Gels
International Journal of Molecular Sciences 25 (7) 4124-4124 2024年4月
豆乳とカキの混合による渋味のないペーストの調製とエスプーマを活用した介護食品素材への利用可能性
日本食品保蔵科学会誌 50 (2) 83-92 2024年3月
Effect of Adding Chestnut Inner Skin on Allergenic Protein, Antioxidant Properties, and Quality of Bread
Molecules 29 (4) 863-863 2024年2月
温湿度変化が蓄熱マイクロカプセルを付着させた高吸湿レーヨン不織布の吸湿発熱効果に及ぼす影響
日本家政学会誌 75 (2) 46-55 2024年2月
2023年
蓄熱マイクロカプセルの付着による高吸湿レーヨン不織布の吸湿発熱特性の改良
日本家政学会誌 74 (9) 1-12 2023年9月
Low Allergenicity in Processed Wheat Flour Products Using Tannins from Agri-Food Wastes
Foods 12 (14) 2722-2722 2023年7月
Comparison of Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Pulverized and Unutilized Portions of Waxy Barley
Foods 12 (14) 2639-2639 2023年7月
Effects of Steam Treatment Time and Drying Temperature on Properties of Sweet Basil’s Antioxidants, Aroma Compounds, Color, and Tissue Structure
Foods 12 (8) 1663-1663 2023年4月
島根県産ハマボウフウ施設栽培品における生育および成分含量に対する栽培温度の影響
人間科学部紀要 6 53-62 2023年3月
イチゴの品種別の色調,抗酸化性,抗酸化成分ならびに揮発性成分に関する調査
人間科学部紀要 6 38-52 2023年3月
蓄熱マイクロカプセルの付着による高吸湿レーヨン不織布の吸湿発熱特性の改良
日本家政学会誌 74 (9) 499-510 2023年1月
ハマボウフウの成分特性ならびに生育条件の異なる2品のハマボウフウの比較
日本家政学会誌 74 (1) 38-50 2023年1月
2022年
Effect of different tea manufacturing methods on the antioxidant activity, functional components, and aroma compounds of Ocimum gratissimum
LWT 169 114058-114058 2022年10月
Removal of astringency from persimmon paste via polysaccharide treatment
Heliyon 8 (9) e10716-e10716 2022年9月
Effects of soy milk and condensed milk on astringency removal, astringency recurrence, appearance, and syneresis in persimmon paste
Acta Horticulturae (1338) 365-374 2022年4月
産地の異なる小豆のポリフェノール含量,ラジカル捕捉活性,物性ならびに官能評価の比較
島根大学人間科学部紀要 (5) 28-37 2022年3月
ハマボウフウ施設栽培品における加熱方法の違いが抗酸化性および物性に及ぼす影響
島根大学人間科学部紀要 (5) 20-27 2022年3月
2021年
Antioxidant Activity of the Different Parts of Dokudami (Houttuynia Cordata Thunb) and the Effects of Manufacturing Processes on the Polyphenol Content, Antioxidant Activity, and Color Tone of Its Tea
Journal of Home Economics of Japan 72 (10) 642-654 2021年10月
Evaluation of the Antioxidant Activity, Deodorizing Effect, and Antibacterial Activity of ‘Porotan’ Chestnut By-Products and Establishment of a Compound Paper
Foods 10 (5) 1141-1141 2021年5月
Production of persimmon and mandarin peel pastes and their uses in food
Food Science & Nutrition 9 (3) 1712-1719 2021年1月
Effect of heating methods on astringency recurrence, syneresis, and physical properties of persimmon paste
Journal of Food Science and Technology 2021年1月
2020年
採取時期の違いがサツマイモ(Ipomoea batatas Lam.)の葉ならびに葉柄の品質に及ぼす影響
日本家政学会誌 71 (5) 302-309 2020年5月
2018年
島根県松江市内の幼稚園・保育所における栽培活動を通じた食育の実施 状況 -サツマイモ利用に注目して-
日本家政学会誌 69 536-545 2018年7月
保存条件がクリ‘ぽろたん’の剥皮性,色調,実割れ,物性に及ぼす影響
日本食品保蔵科学会誌 43 3-8 2018年4月
保存条件がクリ‘ぽろたん’の剥皮性,色調,実割れ,物性に及ぼす影響
日本食品保蔵科学会誌 44 (2) 63-69 2018年3月
Formation of a protein-tannin complex to remove astringency during processing of Western-style persimmon jelly
Acta Horticulturae (1195) 177-182 2018年3月
保存条件がクリ‘ぽろたん’の剥皮性,色調,実割れ,物性に及ぼす影響
日本食品保蔵科学会誌 44 (2) 63-69 2018年1月
香り持続性に優れたアロマテラピー繊維の創製とその心理効果
一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集 70 13-13 2018年1月
Statistical analysis based on meteorological data factors related to ozone hole generation in Antarctica
Journal of the Society of Electrical Materials Engineering 27 (1) 25-27 2018年1月
クワ葉茶の製造方法が色調,可溶性総ポリフェノール含量ならびにラジカル捕捉活性に及ぼす影響
島根大学教育学部紀要 51 73-79 2018年1月
クリ新品種‘ぽろたん’の貯蔵条件が甘露煮の品質に及ぼす影響
日本食品科学工学会誌 65 (3) 104-110 2018年1月
冷凍貯蔵されたクリ新品種‘ぽろたん’の付加価値加工品の技術開発
日本食品科学工学会誌 65 (3) 111-117 2018年1月
2017年
Functional evaluation of horse chestnut seed and its application in the production of compounded paper for effective utilization of an untapped resource
JOURNAL OF WOOD SCIENCE 63 (5) 484-495 2017年10月
天然ウップルイノリの色調、食感、ミネラル含量、揮発成分ならびに形状
日本食品保蔵科学会誌 43 (2) 63-70 2017年4月
食品に利用する‘へしこ糠’の特性
日本食品保蔵科学会誌 43 (1) 3-8 2017年2月
白ワイン醸造における種子の浸漬がワイン中のポリフェノール含量および抗酸化活性に及ぼす影響
日本ブドウ・ワイン学会誌 27 99-103 2017年2月
未利用資源の有効利用を目的としたセイヨウトチノミの機能性と配合紙としての利用
一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集 69 2017年1月
2016年
Color Fastness of Sappanwood-Dyed Silk and Insights into the Clothing Life of the Heian Period
JOURNAL OF FIBER SCIENCE AND TECHNOLOGY 72 (10) 206-219 2016年10月
Solvent-Dependent Properties and Higher-Order Structures of Aryl Alcohol plus Surfactant Molecular Gels
LANGMUIR 32 (17) 4352-4360 2016年5月
渋ガキを用いたプディングの製造方法
食品科学工学会誌 63 (2) 70-77 2016年1月
2015年
ジャムの教材化に関する一考察 教材としてのジャムの視覚化
島根大学教育学部紀要 49 81-87 2015年12月
食品の選択と安全性への関心を高める学習指導の工夫 : 食品添加物に注目して
島根大学教育臨床総合研究 14 157-166 2015年7月
可溶性カキタンニンがうどんの品質に及ぼす影響
日本食品科学工学会誌 62 (6) 282-289 2015年1月
2014年
クリ品種‘ぽろたん’における果皮中の可溶性タンニン含量および抗酸化性
島根大学教育学部紀要 48 73-79 2014年12月
蒸熱および焙煎処理の温度および時間がアカメガシワ葉茶に及ぼす影響
日本食生活学会誌 25 13-19 2014年7月
2013年
Effects of UV-B irradiation on the levels of anthocyanin, rutin and radical scavenging activity of buckwheat sprouts
FOOD CHEMISTRY 141 (1) 552-556 2013年11月
Fabrication of highly isotactic polypropylene fibers to substitute asbestos in reinforced cement composites and analysis of the fiber formation mechanism
JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE 130 (2) 981-988 2013年10月
光質および環境温度がソバスプラウトのアントシアニン含量, ルチン含量,DPPHラジカル捕捉活性に及ぼす影響
日本家政学会誌 64 (7) 67-73 2013年1月
2012年
The Use of Weakly Acidic Spent Bathwater Mixed with Electrolyzed Water for Laundry
SEN-I GAKKAISHI 68 (6) 156-163 2012年6月
Sterilization of Spent Bathwater and Washed Fabrics by the Addition of Weakly Acidic Electrolyzed Water
SEN-I GAKKAISHI 68 (6) 149-155 2012年6月
可溶性カキタンニンの化学反応性を利用したカキ洋菓子の製造
日本家政学会誌 63 (4) 185-192 2012年1月
カキ葉の機能性成分に及ぼす栽培法の影響
日本食品保蔵科学会誌 38 (3) 147-151 2012年1月
脱渋処理がカキペーストの性質に及ぼす影響
一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集 64 2012年1月
光触媒酸化チタンを添加した消臭性アクリル系繊維
一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集 64 2012年1月
2011年
Anti-allergic effect of the flavonoid myricitrin from Myrica rubra leaf extracts in vitro and in vivo
NATURAL PRODUCT RESEARCH 25 (4) 374-380 2011年1月
市販柿葉茶22種類の総アスコルビン酸含量,アストラガリン含量,ポリフェノール含量およびラジカル捕捉活性の差異
日本家政学会誌 62 (7) 437-444 2011年1月
Effect of Ingestion of the Japanese Persimmon ‘Saijo’ Fruit on Ethanol Levels in the Blood of Humans and Rats
Food Preservation Science 37 (4) 155-165 2011年1月
2010年
EFFECTS OF MANUFACTURING PROCESS ON ASCORBIC ACID, POLYPHENOLS, AND RADICAL SCAVENGING ACTIVITY OF PERSIMMON LEAF TEA
Acta Horticulturae (875) 555-560 2010年10月
Partial seal packaging for welsh onions(Allium fistulosum L.)
Journal of Packaging Science and Technology 19 (3) 215-222 2010年1月
パーシャルシール包装による青ネギの鮮度保持技術
日本包装学雑誌 19 (3) 215-222 2010年1月
ニッケルイオン処理によるカキ‘西条’果実の樹上軟化抑制
園芸学研究 9 (1) 47-52 2010年1月
2009年
Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.)
leaves, Food Chem. 113 (4) 964-969 2009年4月
カキおよびヤマモモ葉の機能性ならびに茶への利用に関する研究
日本食品保蔵科学会誌 35 (2) 85-94 2009年1月
柿葉茶の浸出方法が抗酸化成分含量に及ぼす影響およびその浸出液の安定性
日本食品保蔵科学会誌 35 (6) 309-314 2009年1月
2008年
Functional component contents in mature leaves, young shoots, and adventitious shoots of Japanese persimmon ‘Saijo’
Food Sci Technol Res 14 (1) 62-66 2008年1月
パーシャルシール包装による青ウメの鮮度保持技術
日本食品保蔵科学会誌 34 (2) 71-74 2008年1月
UV-B照射によるソバスプラウトの生育とフラボノイド生成に及ぼす品種間差異の影響
日本食品保蔵科学会誌 34 (4) 209-214 2008年1月
2007年
Inhibition of astringency removal in semidried Japanese persimmon fruit by 1-methylcyclopropene treatment
HORTSCIENCE 42 (6) 1493-1495 2007年10月
果樹を用いた健康茶の製造方法と機能性成分含量に関する研究
島根県農業技術センター研究報告 37 (37) 51-94 2007年1月
採取時期および雌雄がヤマモモの当年葉におけるラジカル捕捉活性に及ぼす影響
園芸学研究 6 (1) 151-156 2007年1月
柿葉茶中のアスコルビン酸含量を高く保持するための蒸熱処理時間における指標としての新梢長利用の可能性
日本食品保蔵科学会誌 33 (5) 267-271 2007年1月
2006年
収穫時期の違いがカキ'西条'の葉における機能性成分含量に及ぼす影響
園芸学研究 5 (3) 321-324 2006年1月
16. Effects of Shoot Length on Amounts of Functional Components of Leaves and Shoots for Leaf Tea from Japanese Persimmon ‘Saijo’
日本食品保蔵科学会誌 32 (4) 147-152 2006年1月
製造工程がヤマモモ葉茶のアスコルビン酸含量,ポリフェノール含量およびラジカル捕捉活性に与える影響
日本食品保蔵科学会誌 32 (5) 221-227 2006年1月
2005年
カキ「西条」の機能性と柿葉茶製造方法の検討
国際食品機能学会 1 (1) 83-86 2005年1月
蒸熱加熱およびばい煎処理が保存中の柿葉茶の総アスコルビン酸含量およびラジカル捕捉活性に与える影響
日本食品科学工学会誌 52 (9) 391-397 2005年1月
2004年
製造工程の違いが柿葉茶の機能性および機能性成分に与える影響
日本食品科学工学会誌 51 (8) 401-405 2004年1月
2001年
水管理による強グライ土壌水田からのメタン発生抑制技術
土壌肥料学会誌 72 (3) 449-452 2001年1月